Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2010

Νομοθεσία στην Ελλάδα για το αθλητικό στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια

Στην Ελλάδα η νομοθεσία περί των online καζίνο και του διαδικτυακού στοιχήματος βρισκόταν χρόνια πίσω παρά τις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πιο γνωστό ευτράπελο είναι η γκάφα που έγινε επί εποχής Σημίτη κατά την οποία στην προσπάθεια να καταπολεμήσουν τα παράνομα φρουτάκια και τα υπόλοιπα τυχερά παιχνίδια, ψηφίστηκε νόμος που απαγόρευε όλα ηλεκτρονικά παιχνίδια χωρίς διακρίσεις,ακόμα και αυτά που ουδεμία σχέση είχαν με τον τζόγο! Για την ακρίβεια ακόμα και φιδάκι να έπαιζες στο κινητό σου θεωρούταν παράνομο με αποτέλεσμα την παγκόσμια κατακραυγή από εκατοντάδες ειδησεογραφικά site (και όχι μόνο) που σχολίαζαν με τον πιο ειρωνικό τρόπο την όλη κατάσταση. Ο νόμος αυτός ισχύει μέχρι και σήμερα και για κάθε μέρα που περνάει το κράτος μας πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 32.000€ στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι να αλλάξει η νομοθεσία.

Μετά από τόσα χρόνια ο νόμος δεν έχει αλλάξει, το πρόστιμο αυξάνετε κάθε μέρα που περνάει και η αγορά δεν έχει απελευθερωθεί. Οι Έλληνες δεν έχουμε πολλά περιθώρια επιλογής, το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ στο αθλητικό στοίχημα είναι απαράδεκτο και χιλιάδες παίκτες έχουν καταφύγει στο διαδίκτυο προς αναζήτηση καλύτερων αποδόσεων. Πλέον η κατάσταση δεν μπορούσε να αγνοηθεί άλλο και επιτέλους η κυβέρνηση αποφάσισε να ασχοληθεί με το αυτό το φλέγον θέμα, με το αζημίωτο φυσικά!

Έσοδα 700 εκατομμυρίων ευρώ προσδοκά η κυβέρνηση για το 2011 με ένα νέο νομοσχέδιο που όπως δείχνουν τα πράγματα θα ψηφιστεί μέσα στο 2011. Ο νόμος θα απελευθερώσει το διαδικτυακό πόκερ και το αθλητικό στοίχημα ενώ η τύχη των υπόλοιπων τυχερών παιγνίων θα καθοριστεί αργότερα με καινούργιο νόμο. Σύμφωνα με τον νόμο αυτό θα δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη αρχή, η Επιτροπή Εποπτείας Παιχνιδιών (ΕΕΠ), η οποία θα εποπτεύει τα τυχερά παιχνίδια. Τα τεχνικά ηλεκτρονικά παιχνίδια θα ξαναγίνουν νόμιμα και θα ελέγχονται από την ΕΕΠ με αποτέλεσμα να λάβει τέλος επιτέλους το τσουχτερό πρόστιμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο νόμος θα ψηφιστεί μέσα στο 2011 και οι πρώτες άδειες για το online αθλητικό στοίχημα θα χορηγηθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2011, συνολικά τα έσοδα που υπολογίζεται ότι θα προσκομίσει η κυβέρνηση για το 2011 αγγίζουν τα 700 εκατομμύρια ευρώ, ποσό καθόλου αμελητέο, από μια κίνηση την οποία θα έπρεπε να είχε κάνει το ελληνικό κράτος χρόνια τώρα. Όλες οι επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιούνται στο διαδικτυακό στοίχημα θα πρέπει να φέρουν την κατάληξη .gr και θα μπορέσει το κράτος να φορολογήσει επιτέλους όλα εκείνα τα έσοδα ξένων εταιριών τα οποία δεν φορολογούσε μέχρι σήμερα λόγω τις ελλιπής νομοθεσίας. Για να πετύχει το εγχείρημα θα πρέπει να συνεργαστεί με τις τράπεζες και τους παρόχους ίντερνετ (ISPs), να θέσει κανόνες <<υπεύθυνου παιχνιδιού>> και να επιβάλει πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης την νομοθεσίας.

Ο νόμος θα απελευθερώσει μόνο το αθλητικό στοίχημα και το διαδικτυακό πόκερ, οπότε και αναμένουμε ένα παρόμοιο νομοσχέδιο για να απελευθερωθούν τα υπόλοιπα τυχερά παιχνίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου