Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010

Συστήματα στο στοίχημα

Το στοίχημα αποτελεί το πιο διαδομένο τυχερό παιχνίδι στην Ελλάδα και όχι άδικα. Από όλα τα τυχερά παιχνίδια το στοίχημα είναι αυτό που προσφέρει το λιγότερο ρίσκο και την καλύτερη απόδοση, οι γνώσεις σου στα αθλήματα σου προσφέρουν ένα καλό προβάδισμα το οποίο δεν θα μπορούσες να το έχεις αν έπαιζες για παράδειγμα Black Jack ή ρουλέτα. Ο παράγοντας τύχη παίζει σημαντικό ρόλο αλλά όχι αποκλειστικό όπως στα περισσότερα τυχερά παιχνίδια.

Όπως ήταν αναμενόμενο έχουν δημιουργηθεί πολλά είδη συστήματος για αυτό το δημοφιλές άθλημα, τα πιο γνωστά απ’ αυτά τα προσφέρει ο ίδιος ο ΟΠΑΠ και σου προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία και περιθώρια λάθους αλλά με αυξημένο κόστος. Αν για παράδειγμα παίξεις πέντε αγώνες και είσαι σίγουρος ότι θα προβλέψεις σωστά τουλάχιστον τους τρεις από αυτούς σωστά τότε ποντάρει με το σύστημα 3-4-5. Το σύστημα αυτό είναι στην ουσία ένας αυτοποιημένος τρόπος να ποντάρει όλους τους πιθανούς συνδυασμούς στους οποίους υπάρχουν τουλάχιστον τρεις ομάδες από τις πέντε που επέλεξες. Σε ένα τέτοιο στοίχημα χρειάζεται συνήθως να πιάσεις 3 ομάδες για να πάρεις τα λεφτά σου πίσω και όσες παραπάνω πιάσεις είναι κέρδος, σε περίπτωση που προβλέψεις σωστά λιγότερες από 3 ομάδες χάνεις όλο το κεφάλαιο σου. Το σύστημα αυτό αν και φαίνεται δελεαστικό έχει πολλά μειονεκτήματα και δεν είναι αποδοτικό. Το εμφανές μειονέκτημα είναι το κόστος, ενώ το πιο σημαντικό μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορείς να δώσεις αυξημένη βαρύτητα σε αγώνες που θεωρείς πιο σίγουρους απ’ ότι τους υπόλοιπους. Όλα τα υπόλοιπα συστήματα που προσφέρει ο ΟΠΑΠ είναι ίδια με αυτό του παραδείγματος, απλά ποικίλει ο αριθμός των αγώνων.

Τα συστήματα που μπορεί κανείς να εφαρμόσει στο στοίχημα δεν περιορίζονται σε αυτά που μας προσφέρει ο ΟΠΑΠ. Υπάρχουν πολλά συστήματα, άλλα απλά στην εφαρμογή ενώ άλλα πιο πολύπλοκα, και θα αναλύσουμε τρία από τα πιο δημοφιλή. Το πιο απλό από αυτά είναι το σύστημα martingale, το σύστημα αυτό πήρε το όνομά του από την γαλλική έκφραση “porter les chausses a la martingale” που σημαίνει φόρα το παντελόνι όπως οι ντόπιοι του Martigue, ένα γαλλικό χωριό στο Provence όπου οι κάτοικοι έδεναν τα παντελόνια τους στα οπίσθια και φορούσαν τα ρούχα τους ανάποδα, ο λόγος που συνδέθηκε η μέθοδος πονταρίσματος Martingale με αυτό το όνομα είναι ότι (όπως και η κάτοικοι του Martigue) θεωρείται αστεία. Σύμφωνα με το σύστημα πονταρίσματος Martingale ο παίκτης πρέπει να ποντάρει σε αγώνες με συνολική απόδοση 2.00 και να διπλασιάζει το στοίχημα του όποτε χάνει μέχρι να καταφέρει να κερδίσει. Θεωρητικά το σύστημα αυτό θα μπορούσε να είναι αλάνθαστο γιατί όσες φορές και να χάσεις κάποια στιγμή θα κερδίσεις και όταν αυτό γίνει θα πάρει πίσω όλα τα χρήματα που πόνταρες συν το αρχικό σου στοίχημα σαν κέρδος. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο ρόδινα στην πράξη, σε μια υποθετική αλληλουχία 7 ηττών εάν το ποσό που είχαμε ποντάρει αρχικά ήταν 10€ το ποσό θα που πρέπει να ποντάρουμε την όγδοη φορά για να ρεφάρουμε θα πρέπει να είναι ίσο με 10*27 δηλαδή 1280€(!) και αν κερδίσεις θα πάρει τα χρήματά σου πίσω συν 10€. Δεν θα μπω στον κόπο να σας εξηγήσω πόσο κατακόρυφα ανεβαίνει το ποντάρισμα όσο χάνεις και για την όλη επικινδυνότητα αυτής της μεθόδου. Όπως έχει αποδειχθεί με το σύστημα αυτό κερδίζεις τις περισσότερες φορές αλλά όταν χάσεις χάνεις ποσό πολλαπλάσιο με τα λεφτά που έχεις κερδίσει, γιατί αργά ή γρήγορα θα φτάσεις σε σημείο να μην έχεις χρήματα να συνεχίσεις να ποντάρεις αν η αλληλουχία των ηττών είναι πολύ μεγάλη ή αν υπάρχει όριο από την εταιρία στην οποία παίζεις στο ποσό του πονταρίσματος.

Εκτός από το σύστημα Martingale υπάρχει και το σύστημα anti-martingale, ένα σύστημα που βασίζεται στην αντίστροφη λογική. Σύμφωνα με το σύστημα anti-martingale όποτε χάνουμε ένα στοίχημα παίζουμε ξανά για τα ίδια χρήματα και όχι περισσότερα, ενώ όταν κερδίζουμε ξαναποντάρουμε τα κερδισμένα μέχρι να φτάσουμε ένα ποσό το οποίο έχουμε προαποφασίσει από πιο πριν ως στόχο. Το σύστημα αυτό είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνο σε σχέση με το σύστημα martingale αλλά δεν έχει κάτι να μας προσφέρει καθώς βασίζεται και πάλι στην τύχη ( χρειάζεσαι ένα σερί νικών πριν να αποταμιεύσεις τα κέρδη σου).

Έως τώρα είδαμε δύο μεθόδους πονταρίσματος οι οποίοι μπορούν να εφαρμοστούν σχεδόν σε όλα τα τυχερά παιχνίδια αλλά δεν σας δίνουν κάποιο σημαντικό προβάδισμα, η μέθοδος martingale ειδικά αντενδεικνύεται για κάθε σοβαρό παίκτη. Υπάρχει και μια ακόμα μέθοδος πονταρίσματος γνωστή και ως “Kelly betting” σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να κατηγοριοποιήσουμε όλα τα στοιχήματα μας βασιζόμενοι στην πιθανότητα που πιστεύουμε ότι έχει το καθένα. Στα πονταρίσματα τα οποία είμαστε πιο σίγουροι τα δίνουμε περισσότερη βαρύτητα και ποντάρουμε περισσότερα χρήματα. Αυτή η μέθοδος πονταρίσματος είναι η καλύτερη από όλες όσες γνωρίζουμε αλλά βασίζεται πολύ στην προσωπική μας κρίση (σύμφωνα με την οποία κατηγοριοποιούμε τους αγώνες) και γι’ αυτό τον λόγο είναι πολύ επικίνδυνη καθώς ο τρόπος κατηγοριοποίησης είναι καθαρά υποκειμενικός. Προτού ξεκινήσουμε αυτήν την τακτική θα πρέπει να βεβαιωθούμε πρώτα αν η κρίση και οι γνώσεις μας είναι επαρκείς, για να το καταλάβουμε αυτό θα πρέπει να τεστάρουμε τις ικανότητές μας για ένα μικρό διάστημα και να δούμε τα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα θα πρέπει να αρχίσουμε να κατηγοριοποιούμε τους αγώνες και να τα σημειώνουμε κάπου, αλλά το ποντάρισμά μας σε κάθε αγώνα θα είναι σταθερό (flat betting). Όταν τελειώσει η περίοδος αυτή του πειράματός μας θα καθίσουμε να υπολογίσουμε πόσα χρήματα επιπλέον θα κερδίζαμε ή θα χάναμε αν ποντάραμε διαφορετικά σε κάθε αγώνα σύμφωνα με την μέθοδο “Kelly betting”. Εάν τα αποτελέσματα είναι θετικά τότε προτείνετε ανεπιφύλαχτα αυτή η μέθοδος και θα σας βοηθήσει να μεγιστοποιήσετε τα κέρδη σας. Ακόμα και στην μέθοδο Kelly betting τα πονταρίσματα θα πρέπει να είναι φιξ, για παράδειγμα μπορεί να έχουμε πονταρίσματα των 25€, 50€ και 100€ και να τοποθετούμε τον κάθε αγώνα στην ανάλογη κατηγορία.

Υπάρχουν φυσικά πολυάριθμες άλλες μέθοδοι πονταρίσματος για το στοίχημα αλλά εδώ αναλύσαμε και κρίναμε τις πιο γνωστές από αυτές για να έχετε μια συνολική εικόνα. Τα περισσότερα συστήματα είναι επικίνδυνα, άλλα είναι αδιάφορα ενώ μερικά προϋποθέτουν να είστε ήδη δυνατός παίκτης. Η επιλογή είναι δική σας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου