Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010

Επιτυχία στο πόκερ: Θέμα ταλέντου ή σκληρής δουλειάς?

Το πόκερ αποτελεί μεγάλο πάθος πολλών επίδοξων παικτών, αλλά πολύ λίγοι από αυτούς καταφέρνουν να γίνουν επαγγελματίες και να ζουν μόνο από το πόκερ. Ποιο είναι το σημαντικό στοιχείο που βοήθησε πολλούς επαγγελματίες να ξεχωρίσουν από τον όχλο και να φτάσουν στην κορυφή; Το θέμα αυτό απασχολεί πολλούς παίκτες οι οποίοι αναρωτιούνται αν έχουν το ταλέντο να φτάσουν ποτέ τους στα τελικά τραπέζια μιας μεγάλης διοργάνωσης όπως του WSOP ή του EPT, στην αρχή οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι το ταλέντο αλλά στην πορεία μπαίνουν πολλοί παράγοντες στην μαθηματική φόρμουλα της επιτυχίας.

Όπως παραδέχονται οι περισσότεροι κορυφαίοι παίκτες του κόσμου, στην αρχή όλοι μας κάνουμε τα ίδια ακριβώς λάθη. Το πιο συνηθισμένο λάθος είναι ότι υπερτιμάμε τις ικανότητες μας και δημιουργούμε στο μυαλό μας την ψευδαίσθηση ότι έχουμε ταλέντο στο πόκερ και ότι έτσι έχουμε ένα μεγάλο προβάδισμα απέναντι στους υπόλοιπους παίκτες. Επίσης το να αγνοεί κανείς σημαντικούς παράγοντες όπως την ψυχολογική του κατάσταση, τη διαχείριση του bankroll του, την θέση από την οποία παίζει, το μέγεθος των blind κτλ μπορεί να οδηγήσει και τον πιο ταλαντούχο παίκτη στην ίδια του την καταστροφή. Η αλήθεια είναι ότι η θεά τύχη μπορεί να μας ευνοήσει και να νικήσουμε πιο έμπειρους παίκτες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είμαστε καλύτεροι, πιο ταλαντούχοι ή πιο έξυπνοι από αυτούς. Την επόμενη μέρα μπορεί να παίξουμε με τους ίδιους παίκτες και να τα χάσουμε όλα και δεν θα είναι θέμα κακής τύχης, απλά θέμα έλλειψης εμπειρίας και τακτικής.

Στον κόσμο του πόκερ δεν υπάρχει η λέξη ταλέντο, υπάρχουν οι λέξεις ψυχολογία, τακτική και εμπειρία. Η ψυχολογία είναι απαραίτητη για έναν επαγγελματία παίκτη πόκερ, όταν βρίσκεσαι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση η κρίση σου είναι πιο θολή, η υπομονή σου εξαντλείται εύκολα και είσαι εύκολος στόχος από τους υπόλοιπους παίκτες οι οποίοι σε ψυχολογούν πιο εύκολα. Εκτός από την καλή ψυχολογία ο παίκτης χρειάζεται να διαθέτει μεγάλη υπομονή και να ξέρει να κρύβει τα συναισθήματά του, όλοι οι παίκτες μπορούν μέσω της εξάσκησης να κρύψουν τα συναισθήματά τους (άλλοι εύκολα ενώ άλλοι πολύ πιο δύσκολα). Το μόνο σημείο στο οποίο το ταλέντο μπορεί να σε βοηθήσει είναι στο να καταφέρεις να “διαβάσεις” τους αντιπάλους σου, δηλαδή να καταλάβεις πότε έχουν καλό φύλλο και πότε όχι αλλά ακόμα και αυτό μπορείς να το αναπτύξεις μέσω της εμπειρίας. Εξίσου σημαντικό με την ψυχολογία είναι και η τακτική, αν ψάξεις μπορείς να βρεις εκατοντάδες βιβλία που αναλύουν τακτικές στο παίξιμο κάθε φύλλου αλλά το δύσκολο είναι να το εφαρμόσεις στην πράξη. Η υπομονή και η πνευματική διαύγεια είναι δύο πολύτιμα αγαθά για τον επαγγελματία παίκτη πόκερ και τον βοηθάν να διαφοροποιεί τις τακτικές του και να προσαρμόζεται στις καταστάσεις και τους αντιπάλους του. Μεγάλη σημασία στον τομέα της τακτικής αποτελεί η σωστή διαχείριση του bankroll σου, δηλαδή του κεφαλαίου που διαθέτεις. Εδώ φτάνουμε στο δεύτερο πιο συνηθισμένο λάθος των αρχάριων παικτών πόκερ, ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει να παίζεις σε πιο μεγάλα τραπέζια απ' ότι αντέχει η τσέπη σου. Όταν χάνεις πρέπει να πηγαίνεις σε πιο μικρό τραπέζι μέχρι να ανακτήσεις τα χαμένα παρά να πας σε μεγαλύτερο τραπέζι σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να ρεφάρεις. Θα εντρυφήσουμε περισσότερο στην διαχείριση του bankroll σας σε άλλο άρθρο αναλυτικότερα καθώς η σωστή διαχείρισή του μπορεί να σας σώσει ενώ η επιπόλαιη αντιμετώπιση αυτού του σημαντικού παράγοντα μπορεί να σας οδηγήσει σε μια πρώιμη χρεωκοπία.


Με λίγα λόγια το ταλέντο παίζει πολύ μικρότερο ρόλο απ' ότι η ψυχολογία και η τακτική. Μπορείς να κερδίσεις πιο άπειρους παίκτες καθαρά λόγω γνώσεων και καλή ψυχολογίας και όσο περισσότερο παίζεις τόσο καλύτερος θα γίνεσαι. Η εξάσκηση είναι η μήτηρ πάσης μαθήσεως που λέγανε και στο σχολείο, όσο περισσότερο παίζεις τόσο πιο πολύ εμπειρία μαζεύεις και με τον καιρό θα καταφέρεις να αποκτήσεις αυξημένη διαίσθηση η οποία θα μπορέσει να αναβαθμίσει τον τρόπο που αντιμετωπίζεις το κάθε φύλλο και τον κάθε αντίπαλο με αποτέλεσμα να σε φτάσει στο επόμενο επίπεδο. Στο επίπεδο που θα παίζεις με μεγάλους παίκτες απέναντι σου και θα τους κοιτάζεις στα μάτια περιμένοντας να παρατηρήσεις το σημάδι που θα τους προδώσει και θα σου κερδίσει μια ακόμα παρτίδα.

1 σχόλιο:

  1. Το πόκερ θέλει 100% σκληρή δουλειά όπως και οτιδήποτε άλλο κάνουμε και θέλουμε θετικά αποτελέσματα... Το ταλέντο έρχεται να συμπληρώσει κλαι να αυξήσει τα θετικά αποτελέσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή