Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010

Τι εφόδια χρειάζεσαι προτού ξεκινήσεις να ζεις απ' τον τζόγο

Τα καζίνο είναι συχνά ο λόγος της οικονομικής καταστροφής αρκετών παικτών αλλά μερικοί έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν απ' το πλήθος και να κάνουν το χόμπι τους τρόπο ζωής. Τι παραπάνω έχουν αυτοί οι παίκτες; Μπορεί ο καθένας μας να τα καταφέρει;

Διάσημοι Έλληνες Παίκτες

Διάσημοι Έλληνες παίκτες όπως ο Nick the Greek ( Νίκος Δάνδολος ), ο John Taramas και ο Γιώργος Καπάλας είχαν και έχουν καταφέρει να παρατήσουν την δουλειά τους και να αρχίσουν να ζουν από τον τζόγο. Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι άλλοι άσημοι και άλλοι γνωστοί που έχουν καταφέρει το όνειρό τους πραγματικότητα αλλά ο παίκτης που διέπρεψε και έγινε γνωστός σε όλη την υφήλιο δεν ήταν άλλος από τον “Nick the Greek”. Ο Nick the Greek έπαιξε και έχασε συνολικά πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια και δώρισε τουλάχιστον 20 εκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς (τα τότε 20 εκατομμύρια δολάρια αναλογούν σε 500 εκατομμύρια δολάρια με τα σημερινά δεδομένα).

Εφόδια - Προϋποθέσεις για να γίνεις επαγγελματίας παίκτης

Για να καταφέρει κάποιος να αρχίσει να ζει από τον τζόγο υπάρχουν τρεις σημαντικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρεί:
1) Ψυχολογία
2) Καλό αρχικό κεφάλαιο
3) Σύστημα – Γνώσεις

Ψυχολογία

Ένας αδύναμος ψυχολογικά παίκτης είναι καταδικασμένος να αποτύχει αργά ή γρήγορα. Όσο ταλαντούχος και να είναι θα βρεθεί σε κάποια φάση αδικημένος από την τύχη και θα σπάσει η ψυχολογία του. Όταν αυτό γίνει το μέλλον του θα είναι δυσοίωνο, θα παρασυρθεί να παίξει παρορμητικά και το συναίσθημα θα επικρατήσει έναντι της λογικής. Ένα μάθημα ακέραιας ψυχολογίας μπορεί να πάρει κανείς από τον Nick the Greek ο οποίος σε μια πρωτοχρονιά στο Λας Βέγκας βρέθηκε να χάνει 300 χιλιάδες δολάρια πριν αλλάξει ο χρόνος. Πάντα χαλαρός έδωσε το σύνθημα να αναβοσβήσουν τα φώτα και να ανοίξουν οι σαμπάνιες, όταν συνέχισαν το παιχνίδι τους κατάφερε να φύγει από το τραπέζι έχοντας κερδίσει ένα εκατομμύριο και διακόσιες πενήντα χιλιάδες δολάρια, ποσό πολλαπλάσιο αυτού που είχε χάσει αρχικά. Άλλο παράδειγμα είναι η ήττα του Γιώργου Καπάλα στο τελικό τραπέζι του WSOP (παγκόσμιο πρωτάθλημα πόκερ). Έχοντας Άσσο και Παπά στο χέρι βρέθηκε σε all in με τον αντίπαλο να κρατάει Παπά Ντάμα, όταν άνοιξαν τα φύλλα βγήκε ένας Άσσος και δύο ντάμες και έχασε. Ο Καπάλας βγήκε 7ος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα αλλά βγήκε σαν νικητής. Όταν Αμερικανός ανταποκριτής του ζήτησε να σχολιάσει την παρτίδα αυτός απλά δήλωσε “That's Poker”. Όπως μπορεί να καταλάβει κανείς οι επαγγελματίες παίκτες χαρακτηρίζονται από ισχυρή αισιοδοξία και ψυχραιμία, απαραίτητα εφόδια για κάθε επαγγελματία παίκτη.Αρχικό Κεφάλαιο

Όσο καλός παίκτης και αν είσαι πρέπει πάντα να υπολογίζεις τον αστάθμητο παράγοντα τύχη. Ακόμα και με το καλύτερο δυνατό παίξιμο θα υπάρξουν φορές που θα αναγκαστείς να χάσεις μεγάλα ποσά και πολλές φορές συνεχόμενα με αποτέλεσμα να ξεμείνεις από χρήματα. Ο κίνδυνος αυτός δεν είναι αμελητέος και γι' αυτό τον λόγο είναι δύσκολο στην αρχή να παρατήσεις την κύρια δουλειά σου και σίγουρη πηγή χρημάτων. Όσες φορές και να πέσεις γνωρίζεις ότι μετά θα μπορέσεις να σηκωθείς, τι γίνετε όμως όταν θέλεις να απασχοληθείς αποκλειστικά με τον τζόγο; Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να έχεις ήδη στην κατοχή σου ένα σεβαστό κεφάλαιο το οποίο να σου εγγυάται ότι ακόμα και σε ένα σερί άσχημης τύχης θα έχεις τα χρήματα να ξανασηκώσεις κεφάλι και να τα πάρεις πίσω. Το κεφάλαιο αυτό ποικίλει ανάλογα με την περίπτωση, εξαρτάται από το τυχερό παιχνίδι που παίζεις, το εισόδημα που θέλεις να πετύχεις και φυσικά με τις ικανότητες σου σαν παίκτης.

Αν και τα τυχερά παιχνίδια χαρακτηρίζονται εξ ορισμού ως “τυχερά” υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, άλλα βασίζονται πολύ στην τύχη, άλλα λιγότερο ενώ άλλα βασίζονται εξ ολοκλήρου στην τύχη. Ένα παράδειγμα θα ήταν η σύγκριση του κουλοχέρη με το Black Jack και το πόκερ, ο κουλοχέρης βασίζεται αποκλειστικά στην τύχη, το Black Jack εν μέρη στην τύχη και εν μέρη στο Card Counting (“Μέτρημα των φύλλων”) ενώ στο πόκερ ο παράγοντας τύχη φέρει ακόμα μικρότερη σημασία στο τελικό αποτέλεσμα. Το συμπέρασμα είναι ότι ανάλογα με το παιχνίδι που σε ενδιαφέρει πρέπει να υπολογίσεις και το ρίσκο που εμπεριέχει, όσο μεγαλύτερο το ρίσκο τόσο μεγαλύτερο πρέπει να είναι και το αρχικό σου κεφάλαιο.

Εισόδημα: Πόσα θέλεις να κερδίζεις το μήνα; Όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα που έχεις ως στόχο τόσο μεγαλύτερα πονταρίσματα θα πρέπει να κάνεις για να καταφέρεις να το πετύχεις. Ως αποτέλεσμα σε ένα σερί απανωτών ηττών θα χάσεις πιο πολλά και θα πρέπει να έχεις μεγαλύτερο κεφάλαιο να σε υποστηρίξει για το αντέξεις. Φυσικά σε ένα σερί καλής τύχης τα κέρδη θα είναι πάλι περισσότερα. Όπως καταλαβαίνεις το εισόδημα που θέλεις παίζει μεγάλο παράγοντα στο κεφάλαιο που θα χρειαστείς.

Σύστημα - Γνώσεις

Γνώσεις: Όσα χρήματα και αν διαθέτει ένας παίκτης ακόμα και με μια δυνατή ψυχολογία δεν θα καταφέρει να πάει μπροστά αν δεν παίζει με σύστημα και αν δεν έχει μελετήσει το παιχνίδι που τον ενδιαφέρει. Κανένας παίκτης δεν κέρδισε πολλά λεφτά παίζοντας για παράδειγμα στοίχημα στηριζόμενος μόνο στις αποδόσεις του ΟΠΑΠ, οι προσωπικές του γνώσεις και το ψάξιμο που έκανε για τις ομάδες που παίζουν είναι αυτά που του δίνουν το πλεονέκτημα στις επιλογές του. Όποιος θέλει να ασχοληθεί με τον τζόγο καλό είναι να ψαχτεί και να διαβάσει μερικά βιβλία για το τυχερό παιχνίδι που τον ενδιαφέρει έτσι ώστε να έχει καλύτερη αντίληψη και να κάνει τις σωστές επιλογές.

Σύστημα: Ένας παίκτης που παίζει σωστά οφείλει και να ποντάρει σωστά. Αν πόνταρες από την πρώτη ημέρα όλα σου τα χρήματα, ρισκάρεις χωρίς λόγο και έχεις σοβαρό κίνδυνο να μείνεις εκτός παιχνιδιού από την πολύ αρχή. Πρέπει να ξέρεις να διαχειρίζεσαι τα χρήματα σου και να είσαι εγκρατής, ποντάροντας μόνο ένα μικρό κομμάτι του κεφαλαίου σου κάθε φορά. Με αυτό τον τρόπο έχεις περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσεις και να κερδίσεις. Ακόμα και το πιο σίγουρο ποντάρισμα έχει την πιθανότητα να σε απογοητεύσει και το να ποντάρεις όλα σου τα χρήματα απευθείας είναι τακτική προς αποφυγήν. Υπάρχουν και εδώ πολλά χρήσιμα βιβλία που αναφέρονται εκτεταμένα στον τρόπο της σωστής διαχείρισης των χρημάτων σου, μπορεί να σου ανοίξουν τα μάτια και να καταλάβεις τα λάθη σου.

Τι συνιστά τελικά έναν επαγγελματία παίκτη;


Ένας επαγγελματίας παίκτης παίζει ψύχραιμα, δεν επηρεάζεται από της αναποδιές της τύχης, έχει μεγάλο κεφάλαιο να τον στηρίζει, γνωρίζει το άθλημα με το οποίο ασχολείται, ξέρει πόσα να ποντάρει και κυρίως: Μαθαίνει από τα λάθη του και δεν τα επαναλαμβάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου