Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2010

Συνήθη Λάθη στο Πόκερ

Οι περισσότεροι νέοι παίκτες στο πόκερ έχουν μια εσφαλμένη εντύπωση για τις ικανότητές τους και πιστεύουν ότι είναι φυσικά ταλέντα επειδή έχουν καταφέρει να κερδίσουν καμιά δεκαριά παρτίδες. Η τύχη του πρωτάρη δεν διαρκεί πολύ και αν δεν καταφέρεις να εντοπίσεις τα λάθη σου για να βελτιώσεις το παίξιμό σου τότε είσαι καταδικασμένος να χάσεις από πιο έμπειρους παίκτες.

Με μια γρήγορη ματιά θα μπορούσε κανείς να κατηγοριοποιήσει τα λάθη αυτά σε δύο ομάδες. Τα λάθη νοοτροπίας και τα λάθη παιξίματος ή στρατηγικής.

Λάθη νοοτροπίας

#1 Παίζετε πάντα νηφάλιοι.

Το χειρότερο που μπορεί ένας παίκτης να κάνει στον εαυτό του είναι να αφεθεί να παίξει πόκερ όταν δεν βρίσκεται σε πολύ καλή ψυχολογική κατάσταση. Αν είσαστε στενοχωρημένοι, νευριασμένοι ή έχετε πιει, πρέπει να αποφύγετε το πόκερ οπωσδήποτε. Το πόκερ είναι ένα παιχνίδι που απαιτεί ψυχραιμία, καθαρό μυαλό και την ικανότητα να μπορείς να αποδόσεις υπό πίεση. Δεν είναι ανάγκη να παίξετε και κάθε μέρα, φροντίστε όταν το κάνετε να έχετε το κεφάλι σας καθαρό από έγνοιες και σκοτούρες.

#2 Μην επηρεάζεστε από την κακή τύχη

Αυτός ο κανόνας μπορεί να θεωρηθεί προέκταση του πρώτου αφού αφορά το ίδιο σύνηθες πρόβλημα. Θα τύχει πολλές φορές να μπείτε σε μια παρτίδα με τις καλύτερες προοπτικές αλλά στην πορεία να σας προδώσει η τύχη και ο αντίπαλος να πιάσει μια απίθανη κέντα ή χρώμα, μην το αφήσετε όμως να σας επηρεάσει. Τα περισσότερα λάθη γίνονται όταν είστε θυμωμένοι και απογοητευμένοι μετά από μια άσχημη παρτίδα. Αν αισθάνεστε ότι σας επηρέασε η προηγούμενη άσχημη ήττα, γνωστή στο πόκερ και ως “Bad Beat”, παρατήστε το πόκερ για εκείνη την μέρα και συνεχίστε μια άλλη φορά με καθαρό κεφάλι.

#3 Μην υπερτιμάτε τις ικανότητές σας

Όπως αναφέραμε και πριν, μετά από τις πρώτες επιτυχίες του κάθε νέου παίκτη γεννιέται και η ψευδαίσθηση τις ικανότητας και του ταλέντου. Το πόκερ είναι ένα παιχνίδι που προϋπήρχε προτού το κάνει τόσο γνωστό η τηλεόραση και έχουν ήδη αναπτυχθεί εκατοντάδες στρατηγικές από πολύ έμπειρους παίκτες. Το πόκερ είναι ένα παιχνίδι που απαιτεί μαθηματικά (γνώση των πιθανοτήτων), ψυχολογία, αυτοσυγκράτηση και πολλές ακόμα ικανότητες. Είναι εσφαλμένο λοιπόν να πιστεύει κανείς ότι είναι απλά γεννημένος ταλέντο και ότι θα πετύχει βασιζόμενος αποκλειστικά και μόνο σε αυτό. Υπάρχει πολύς χώρος για βελτίωση και ακόμα και οι κορυφαίοι παίκτες πόκερ στον κόσμο δεν σταματούν να μελετούν το άθλημα και να προσπαθούν να βελτιωθούν.

#4 Στασιμότητα

Ακόμα και αν κερδίζετε ήδη χρήματα από το πόκερ δεν πρέπει να επαναπαύεστε. Το πόκερ θεωρήστε από πολλούς άθλημα (και όχι εσφαλμένα) και για αυτόν τον λόγο πρέπει να εξασκήστε και να βελτιώνετε τον τρόπο με τον οποίο παίζετε συνεχώς. Η στασιμότητα ή ακόμα χειρότερα η αποχή από το πόκερ για μεγάλο διάστημα, πιθανών να σας βγάλει εκτός παιχνιδιού. Απ' την στιγμή που θα πάψετε να είστε ανταγωνιστικοί είστε καταδικασμένοι σε μια πτωτική πορεία.

Λάθη στρατηγικής

#1 Υπερβολική “δράση”

Στην τηλεόραση έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τους παίκτες να παίζουν σχεδόν κάθε παρτίδα και να μπλοφάρουν σε κάθε ευκαιρία. Δεν πρόκειται παρά για έναν μύθο του πόκερ. Αυτό που πιθανόν να μην γνωρίζετε είναι ότι στην τηλεόραση προβάλουν μόνο τις σημαντικότερες και γεμάτες δράση παρτίδες και παραλείπουν να δείξουν την πλειονότητα αυτών. Δεν υπάρχει βέβαια κάποια σκοπιμότητα σε αυτό απλά οι επαγγελματικές παρτίδες πόκερ διαρκούν πολλές ώρες και δεν συμφέρει να τις δείχνουν ολόκληρες στην τηλεόραση παρά μόνον τα “highlights”. Σε μια κανονική παρτίδα πόκερ οι παίκτες δεν έχουν συνέχεια δυνατά φύλλα και όπως είναι λογικό προτιμούν να καίνε τις κάρτες τους από την αρχή παρά να εμπλακούν σε μια παρτίδα με μειωμένες πιθανότητες έναντι των άλλων παικτών. Οπότε πρέπει να αποφεύγετε να μπαίνετε σε παρτίδες με άσχημα ή απλά συμπαθητικά φύλλα, ίσως να το κάνετε καμιά φορά για να γίνετε πιο απρόβλεπτοι όμως στην πλειονότητα των περιπτώσεων πρέπει να καίτε τα φύλλα σας και να πάτε πάσο. Θα γλυτώσετε περισσότερα χρήματα από όσα φαντάζεστε.

#2 Προσκόλληση στα δυνατά φύλλα

Το πόκερ είναι ένα παιχνίδι που παίζετε από πολλούς παίκτες και εσείς είστε απλά ένας από αυτούς. Πρέπει να υπολογίζετε τις πιθανότητες νίκης βλέποντας την εξέλιξη του παιχνιδιού συνολικά και όχι σε ατομικό επίπεδο. Ένα ζευγάρι από άσους χάνει την αξία του αν υπάρχει πιθανότητα να έχει ο αντίπαλος σας καλύτερο φύλλο. Όταν βλέπετε ότι υπάρχει πιθανότητα ο αντίπαλος σας να έχει πιάσει κέντα ή χρώμα και ποντάρει, πρέπει να υποψιαστείτε. Δεν πρέπει να προσκολληθείτε στην δύναμη του φύλλου σας αλλά να βλέπετε πιο μπροστά και να υπολογίζετε την δύναμη του φύλλου του αντιπάλου σας. Ακόμα και το χειρότερο φύλλο έχει πιθανότητες να σας κερδίσει γι' αυτό κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά και μην φοβάστε να πάτε πάσο με ένα δυνατό ζευγάρι στο χέρι.

#3 Προβλεψιμότητα

Το να ακολουθεί κανείς μια επιτυχημένη στρατηγική και να την ακολουθεί κατά γράμμα είναι μια πολύ καλή πρακτική. Ένα έμπειρο μάτι όμως σε βάθος χρόνου θα καταλάβει τα μοτίβα που ακολουθείτε και θα προσαρμόσει το παίξιμό του αχρηστεύοντας την τακτική σας. Για να το αποφύγετε αυτό έχετε δύο επιλογές. Είτε να αλλάζετε συχνά τραπέζια για παίζετε συνέχεια με άλλους αντιπάλους, ή να διαφοροποιήσετε το παίξιμο σας για να γίνετε λίγο πιο απρόβλεπτοι. Η προοπτική να αλλάζετε συχνά τραπέζια δεν είναι τόσο πρακτική αν πηγαίνετε σε καζίνο για να παίξετε αλλά είναι εύκολα εφαρμόσιμη στο ίντερνετ. Είναι προτιμότερο όμως να τροποποιήσετε το παίξιμο σας γιατί έτσι μετατρέπετε το μειονέκτημά σας σε πλεονέκτημα. Έτσι ο αντίπαλος σας μπορεί να παρασυρθεί και να σας μπλοφάρει θεωρώντας ότι σίγουρα δεν έχετε φίλο λόγο του ιστορικού σας, μια πολύ ευχάριστη τροπή για εσάς.

#4 Πιθανότητες νίκης

Με τον όρο πιθανότητες νίκης αναφερόμαστε συνήθως στις πιθανότητες να ανοίξουν τα φύλλα που χρειαζόμαστε για να πιάσουμε ένα δυνατό κόλπο στο πόκερ. Αν για παράδειγμα έχουμε δύο φύλλα που είναι κούπες στο χέρι και έχουν ανοίξει ήδη τα πρώτα τέσσερα φύλλα φανερώνοντας μας άλλες δύο κούπες, τι πιθανότητα έχουμε να ανοίξει στο τελευταίο φύλλο κούπα; Όλοι οι καινούργιοι παίκτες αγνοούν τις πιθανότητες νίκης ή έχουν εσφαλμένη εντύπωση για αυτές. Στην περίπτωσή μας ένας αρχάριος παίκτης θα πίστευε ότι η πιθανότητα είναι μία στις τέσσερις ή 25% χωρίς να υπολογίσει ότι 4 κούπες έχουν ήδη φανερωθεί και ότι παίζουν μόνο 9 κούπες στην τράπουλα, δηλαδή οι πιθανότητες είναι 9 προς 46 (αφαιρέσαμε τα τέσσερα φύλλα που έχουν ανοίξει και τα 2 που κρατάμε από τον υπολογισμό μας) δηλαδή 19,5%. Είναι απαραίτητο για κάθε παίκτη να έχει μια ιδέα από πιθανότητες για να μπορεί να κρίνει πότε αξίζει να κάνει call όταν κυνηγάει φύλλο και πότε είναι ασύμφορο.

#5 Παθητικό παίξιμο

Όταν έχουμε πιάσει ένα αρκετά δυνατό κόλπο πρέπει πάντα να ποντάρουμε. Αν δεν το κάνουμε δίνουμε στον αντίπαλό μας την πιθανότητα να δει δωρεάν το επόμενο φύλλο και ενδεχομένως να πιάσει καλύτερο κόλπο από εμάς. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση που έχουμε πιάσει απ' την αρχή ένα πολύ δυνατό κόλπο που δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ηττηθεί και θέλουμε να το παίξουμε αδύναμοι για να ποντάρει ο αντίπαλος πρώτος και εμείς απλά να ακολουθούμε.

Παθητικό παίξιμο θεωρείται και όταν ακολουθούμε τα πονταρίσματα του αντιπάλου μας πάντα, προσπαθώντας να κυνηγήσουμε ένα δυνατό κόλπο. Εδώ χρειάζεται πάλι να ανατρέξουμε στις πιθανότητες νίκης για να κρίνουμε πότε αξίζει να ακολουθήσουμε και πότε όχι. Σε αντίθετη περίπτωση θα χάσουμε πολλά χρήματα σε παρτίδες που θα έπρεπε να τις είχαμε παρατήσει εξαρχής.

#6 Λάθος τραπέζια

Ανάλογα με το κεφάλαιο που έχουμε πρέπει να αποφασίσουμε σε πόσο ακριβά τραπέζια θα παίξουμε. Αν κυνηγήσουμε το εύκολο χρήμα πηγαίνοντας στα ακριβά τραπέζια εξαρχής θα έχουμε άσχημη κατάληξη. Ένας καλός κανόνας είναι να παίζουμε σε τραπέζια στα οποία το big blind είναι ίσο με 0.05% του συνολικού κεφαλαίου μας, δηλαδή αν διαθέτετε μόνο 80€ τότε πρέπει να παίξετε σε τραπέζια με big blind 0,04€. Η λογική πίσω από αυτόν τον κανόνα είναι ότι πρέπει να υπολογίζουμε σε μια σειρά από πολύ άτυχες παρτίδες και να έχουμε αρκετά χρήματα σαν μαξιλάρι για να συνεχίσουμε να παίζουμε και να ανακτήσουμε τα χαμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου